Forfatter
Tittel Middelalderen s kjøkken :: oppskrifter og historiene bak dem
Medansvarlig
Språk
Klassifikasjon
Emne
År
Noter Hvilke urter kunne kurerer hjertesorg? Når kom surdeigsbrødet til Norge? Hva kokte i skomakerens gryte på 1300-tallet, og hvordan fikk man maten til å holde seg helt til neste sommer? «Middelalderen s kjøkken» er en historie om hva folk spiste i en tid da kyr og geiter gikk på egne bein til torget i byen og båter seilte inn med eksotiske varer fra fjerne himmelstrøk. En tid da biskopen klaget på vinprisene og det var forbudt å drikke melk på fredag før Sankthans. Boka gir ny innsikt i fortidens matkultur, basert på et mangfold av arkeologiske og historiske kilder. Med historiene følger oppskrifter på fremmed smaker og dufter fra middelalderen s kjøkken.
Hvordan var egentlig maten i middelalderen ? Og hva skjedde med matkulturen da Norge gikk fra å være en selvforsynt avkrok til å bli en del av den globale handelen?Middelalderen s kjøkken er en historie om hva folk spiste i en tid da kyr og geiter gikk på egne bein til torget i byen og båter seilte inn med eksotiske varer fra fjerne himmelstrøk. En tid da biskopen klaget på vinprisene og det var forbudt å drikke melk på fredag før Sankthans.Boka gir ny innsikt i fortidens matkultur, basert på et mangfold av arkeologiske og historiske kilder. Med historiene følger rundt 70 oppskrifter med fremmede smaker og dufter fra middelalderen s kjøkken.Arkeolog Marianne Vedeler viser at det var mer enn grøt som kokte i norske kjeler i middelalderen , og gir oss et innblikk i nordmenns handel med utlandet gjennom krydder, vin og andre eksotiske varer. Fotograf Signe Marie Andersen har tatt underfundige bilder til boka, av både mat og gamle kjøkkenredskaper.
ISBN
Tilgjengelige
Venteliste
*00004648cam a2200601 c 4500
*00157934
*00520230928124727.0
*007ta
*008230627s2023 no ao e |||||||| 0|nob|
*020 $a9788243014886$cNkr 449.00$qinnbundet
*035 $a(NO-OsBA)0689818
*035 $aoai:bibbi.bs.no:0689818
*035 $a(EXLNZ-47BIBSYS_NETWORK)999922204475402201
*040 $aNO-OsBA$bnob$erda$dNO-OsNB
*080 $a641.5
*0820 $a641.594810902$qNO-OsBA$223/nor/20230726
*1001 $aVedeler, Marianne$d1966-$0(NO-TrBIB)4026328$4aut
*24000$aMiddelalderen s kjøkken
*24510$aMiddelalderen s kjøkken :$boppskrifter og historiene bak dem$cMarianne Vedeler ; foto: Signe Marie Andersen
*263 $a230725
*264 $a[Oslo]$bSpartacus$c[2023]
*264 $c© 2023
*300 $a222 sider$billustrasjoner i farger
*336 $atekst$0http://rdaregistry.info/termList/RDAContentType/1020$2rdaco
*337 $auformidlet$0http://rdaregistry.info/termList/RDAMediaType/1007$2rdamt
*338 $abind$0http://rdaregistry.info/termList/RDACarrierType/1049$2rdact
*520 $aHvilke urter kunne kurerer hjertesorg? Når kom surdeigsbrødet til Norge? Hva kokte i skomakerens gryte på 1300-tallet, og hvordan fikk man maten til å holde seg helt til neste sommer? «Middelalderen s kjøkken» er en historie om hva folk spiste i en tid da kyr og geiter gikk på egne bein til torget i byen og båter seilte inn med eksotiske varer fra fjerne himmelstrøk. En tid da biskopen klaget på vinprisene og det var forbudt å drikke melk på fredag før Sankthans. Boka gir ny innsikt i fortidens matkultur, basert på et mangfold av arkeologiske og historiske kilder. Med historiene følger oppskrifter på fremmed smaker og dufter fra middelalderen s kjøkken.$cBiblioteksentralen - BS
*520 $aHvordan var egentlig maten i middelalderen ? Og hva skjedde med matkulturen da Norge gikk fra å være en selvforsynt avkrok til å bli en del av den globale handelen?Middelalderen s kjøkken er en historie om hva folk spiste i en tid da kyr og geiter gikk på egne bein til torget i byen og båter seilte inn med eksotiske varer fra fjerne himmelstrøk. En tid da biskopen klaget på vinprisene og det var forbudt å drikke melk på fredag før Sankthans.Boka gir ny innsikt i fortidens matkultur, basert på et mangfold av arkeologiske og historiske kilder. Med historiene følger rundt 70 oppskrifter med fremmede smaker og dufter fra middelalderen s kjøkken.Arkeolog Marianne Vedeler viser at det var mer enn grøt som kokte i norske kjeler i middelalderen , og gir oss et innblikk i nordmenns handel med utlandet gjennom krydder, vin og andre eksotiske varer. Fotograf Signe Marie Andersen har tatt underfundige bilder til boka, av både mat og gamle kjøkkenredskaper.$cForleggeropplysninger
*533 $aElektronisk reproduksjon$b[Norge]$cNasjonalbiblioteket Digital$d2023-09-08
*650 $aMat$0(NO-TrBIB)HUME04912$2humord
*650 $aMatlagning$0(NO-TrBIB)HUME04821$2humord
*650 $aMiddelalderen $0(NO-TrBIB)HUME10901$2humord
*650 $aHistorisk framstilling$0(NO-TrBIB)HUME04097$2humord
*650 $aMatlaging$xHistorie$xMiddelalderen $zNorge$0(NO-OsBA)1642057$2bibbi$9nob
*650 $aMatlaging$xHistorie$xMellomalderen$zNoreg$0(NO-OsBA)1642057$2bibbi$9nno
*650 $aSpise- og drikkeskikker$zNorge$0(NO-OsBA)1177616$2bibbi$9nob
*650 $aEte- og drikkeskikkar$zNoreg$0(NO-OsBA)1177616$2bibbi$9nno
*650 $afolketro$2ordnok
*650 $aarkeologi$2ordnok
*650 $akulturhistorie$2ordnok
*651 $aNorge$0(NO-TrBIB)HUME02605$2humord
*655 $aKokebøker$0(uri)https://id.nb.no/vocabulary/ntsf/150$2ntsf
*7001 $aAndersen, Signe Marie$d1968-$4pht$0(NO-TrBIB)10004063
*7001 $aVedeler, Marianne$d1966-$tMiddelalderen s kjøkken$0(NO-TrBIB)4026328
*852 $b0030100$cg00005$hNA/A 2023:5593
*852 $b0183334$cg00005
*85642$3Forlagets beskrivelse (lang)$uhttps://contents.bibs.aws.unit.no/content/?isbn=9788243014886
*856 $aaja.bs.no$qimage/jpeg$uhttps://media.aja.bs.no/f639714c-ae70-4b14-89b5-1f90501486e3/original.jpg$3Omslagsbilde
*856 $aaja.bs.no$qimage/jpeg$uhttps://media.aja.bs.no/f639714c-ae70-4b14-89b5-1f90501486e3/thumbnail.jpg$3Miniatyrbilde
*85641$3Fulltekst$uhttps://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2023080948010$yNettbiblioteket$zDigital representasjon
*85642$aspartacus.no$3Forlagets beskrivelse (kort)$uhttps://spartacus.no/boker/middelalderen s-kjokken$qtext/html
*85640$yNB Digital$uhttp://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2023080948010
*913 $aNorbok$bNB
^
Det finnes ingen anmeldelser for denne boken.
Klikk her
for bli den første til å gi din mening